Hånd som holder et grønt blad med et bygg, personer, en sol og vindmøller skissert i bladet

Universell utforming og bærekraft

Vår seniorrådgiver Heidrun Lommertz er sertifisert BREEAM-NOR AP (Advisoring Professional). BREEAM er en miljøsertifisering for nybygg eller bygg under større rehabilitering, og Heidrun forklarer hvordan dette henger sammen med universell utforming.

BREEAM står for Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology og er en internasjonal miljøsertifiseringsordning for bygninger. Den første versjonen ble lansert allerede i 1990.  BREEAM-NOR er den norske tilpasningen av BREEAM og utviklet av Grønn Byggallianse i samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge. Formålet er å motivere til bærekraftig design og bygging gjennom hele byggeprosjektet, fra tidlig fase til overlevert bygg.

 

Heidrun, du er ekspert på universell utforming av bygg og uteområder og er BREEAM-NOR AP, hva er sammenhengen mellom universell utforming og bærekraft?

– I sertifiseringen er det en rekke kriterier som må oppfylles. Det er også ulikt nivå på i hvilken grad man oppfyller kravene. Man kan sertifiseres med «Pass» ved at man oppfyller minimum, og videre til «Good», «Very Good», «Excellent» og «Outstanding». Det er også ulike kategorier bygget skal vurderes i. En av disse er «Helse og innemiljø» og et av kriteriene her er «Trygge og sunne omgivelser». Kriteriet har to deler hvorav inkluderende design et en av dem. Dette er jo det samme som universell utforming med andre ord, forklarer Heidrun.

 

Hvordan forholder BREAAM-NOR seg til TEK17?

– I prosjektet må man alltid forholde seg til norske lover og forskrifter som TEK17, men under BREEAM må man også i tillegg følge den internasjonale standarden EN17210:21 Accessibility and usability of the built environment - Functional requirements. Den er litt mer omfattende enn TEK17 og tar også opp noen digitale aspekter i et bygg om for eksempel berøringsskjermer, men også slike ting som rømningsveier, garderober, transportanlegg og mye annet. Standardene gir også konkrete krav til ulike typer bygninger. All rådgiving som vi gjør i en BREAAM-sertifisering, blir også kontrollert av en ekstern revisor så det er et omfattende opplegg.  Men en bærekraftig utvikling av bygg er bra for samfunnet selv om det koster litt å få det gjennomført, så gir et sertifisert bygg bedre inntekter og man har et bygg med veldig gode kvaliteter!

 
Ønsker du å benytte Heidrun som rådgiver i en BREEAM-NOR sertifisering, ta kontakt på e-post eller telefon: 22 41 41 23

 

0

Skriv en kommentar

hCaptcha