Farger og kontraster

Farger påvirker hvor enkelt det er å se og oppfatte det som vises på skjermen. Farger kan være med på å understreke et budskap, men kan også gjøre det vanskeligere å oppfatte.

8 % av den mannlige befolkningen er rød-grønn fargeblind, som er den vanligste fargesvakheten i befolkningen. Det finnes en rekke verktøy hvor du kan teste hvordan det du lager ser ut for nedsatt fargesyn.

Selv om man har normalt fargesyn, vil mange ha problemer med å se tekst og grafikk hvis fargene ikke er ulike nok. Mørkegrått på svart eller gult på oransje er vanskelig.

I denne annonsen fra Miljødirektoretet har man lagt til en bakgrunn for å få fram teksten over bildet. Det gjør teksten lettere å lese. Derimot så er kontasten i ordet «Kvikksølv» for lav og gjør det vanskelig å lese. 

(WCAG 1.4.3)

Teksten til annonsen fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo er fint plassert på en ren flate, slik at bokstavene kommer godt fram. De har fremhevet ordene «Hjelp forskere» og «psykisk helse» i blått. Den blå fargen er derimot et dårlig valg for å framheve ordene. Kontrastforholdet mellom den blå teksten og den grønne bakgrunnen er 1,7:1, som er under kravet for stor tekst som er 3:1 (dvs. der tekststørrelsen er minst 24 piksler, eller 19 piksler og fet tekst).

Resultatet blir det stikk motsatte av ønsket effekt. Personer med dårlig syn vil da kun få med seg «ved Universitetet i Oslo og Modum bad til å forstå bedre».  

Prøv å myse gjennom øyenvippene når du ser på posten. Da oppdages det lett.

Et annet eksempel på for lav kontrast er Instagram-posten fra Petter Northug og Mental Helse Norge for å signere et opprop for å forebygge selvmord blant menn. 

Her har teksten «Jeg har signert» for liten kontrast inne i setningen, slik at budskapet for dem som ikke ser så godt blir «Ni menn dør hver uke i selvmord. – …………….gjør det du også!»

Et verktøy for å sjekke kontrasten er Colour Contrast Analyzer (CCA)

Det er viktig ikke å bruke farge som eneste meningsbærer i en funksjon, da ikke alle opplever farger på samme måte og vil forstå hva som skal gjøres. 

(WCAG 1.4.1/1.3.3)

Venneforespørsel og meldingsikon Facebook

Denne artikkelen er del av en guide til universell utforming av sosiale medier laget av Universell Utforming AS i 2023. Guiden skal gjøre det enklere å poste mer tilgjengelig og brukervennlig for alle, innenfor rammene av det som er mulig i oppsettet i ulike mediene.