Bilder og alternative tekster

Bilder og visuelle uttrykk er viktige elementer i sosiale medier. Dette kan være innhold som blir helt utilgjengelig for blinde eller svært svaksynte.  Bilder som er viktige for å forstå innholdet i det du poster, skal ha et alternativt format slik at de som ikke ser kan få med seg innholdet. Dette kalles alternativ tekst. Bilder er ikke bare foto, men også grafikk, tegninger, bilder av tekst (tekstplakater) etc.

Hvis grafikken er komplisert, bør den lenkes opp til et nettsted hvor innholdet i den forklares. Grafikk bare til pynt, trenger ikke alternativ tekst. 

Hvordan skrive en god alternativ tekst:

Hvordan skive en god alternativ tekst

  • Ikke begynn den alternative teksten med «Bilde av» eller «Foto av…» Dette kommer fram av koden og blir allerede lest opp for de som bruker hjelpemiddelteknologi.
  • Lag en beskrivelse slik at den som ikke ser forstår hensikten med bildet.
  • Samme bildet kan ha ulik alternativ tekst i ulike situasjoner – det kommer an på hva du vil formidle og hva som er viktig i sammenhengen.
  • Fatt deg i korthet (150- 255 tegn) og ta det viktigste først.
  • Komplekse bilder i form av illustrasjoner, grafer, diagrammer og lignende kan være vanskelig å gi gode, korte alternative tekster for. Lag da lenke til mer utfyllende informasjon et annet sted (på nettsiden for eksempel).
  • Ikke bruk de automatisk genererte bildebeskrivelsene. Disse er altfor unøyaktige til å gi noen mening.
  • På sosiale medier kan man ikke markere bilder som «dekorative», dvs. skjule de for skjermleser slik at de blir utelatt fra opplesing. Derfor må de beskrives.
  • Bilder der du skal formidle budskap, stemning eller følelse, som er ment for å skape en spesifikk sanseopplevelse, skal ha alternativ tekst.
  • Tenk på hvilken kontekst brukeren er i.
  • SoMe er sosiale, så folk må kunne snakke også om bilder – uansett om de ser dem eller ikke.
  • Husk at også gifer, memes og animasjoner må også forklares.
  • Hvis bildet er en lenke, skal den alternative teksten forklare lenkens formål, ikke innholdet på bildet.
  • Ikke alle SoMe har funksjonalitet for å kunne skrive alternative tekster.

Tips: NRKs side om gode bildebekrivelser

(WCAG 1.1.1) 

Ubrukt mulighet: Reklame på Facebook fra en bruktbutikk

Her er det automatisk genererte forslaget til alternativ tekst brukt. Den lyder: «Kan være bilde av innendørs». Word foreslår som automatisk alternativ tekst for dette bildet: “Et bilde som inneholder utstillingsdukke, klær, bukser, vindu». Litt bedre, men litt ubrukelige hvis man har ønske om å tilrettelegge for folk som ikke ser.

En løsning kunne vært å skrive «To ustillingsdukker: Den ene i lys jeans, hvit skjorte og stråhatt. Den andre i rosa bukse og lepardmønstret bluse.» Et annet alternativ kunne vært «Vårklærne er hentet fram! Vi hjelper deg å finne fram til det du leter etter.»

Ubrukt mulighet: Reklame for Høie sengetøy

En video med bakgrunnsmusikk. I videoen vises for seende at sengetøy og sommerdyner nå har nedsatt pris (til høyre). Bildet til nederst viser blå markering, og er det som er i fokus og blir lest opp i Voice Over på iPhone.

Det er: «Sponset video av Hoie of Scandinavia. 2 liker». Det er det eneste en person som bruker skjermleser får vite om annonsen.

Humor og bildebeskrivelser

En del innhold på sosiale medier er humoristisk i form av bildet og bildeteksten er motsetning til hverandre som skaper en inkongruens som blir oppfattet som morsomt. Da er det ekstra viktig å forklare bildet.

For at alle skal få med seg humoren i denne posten kan en alternativ tekst være: «Maleriet brudeferden i Hardanger hvor brudefølget i båten har fått oransje flytevester og en lang rekke vindmøller fyller de snødekte fjellene i bakgrunnen».

Venneforespørsel og meldingsikon Facebook

Denne artikkelen er del av en guide til universell utforming av sosiale medier laget av Universell Utforming AS i 2023. Guiden skal gjøre det enklere å poste mer tilgjengelig og brukervennlig for alle, innenfor rammene av det som er mulig i oppsettet i ulike mediene.